blogspot visitor counter

marți, 1 februarie 2011

Hosni Mubarak = Cleopatra + foreign relations = Love



Ce ziceti de un Egipt stat islamic? In primul rand, se pare ca asta vor egiptenii. In al doilea rand, ar putea castiga fratia musulmana. In al treilea rand, Israelul si-ar pierde ultimul ajutor in zona, dupa racirea relatiilor cu Turcia. Wouldn't that be a blast? Ramane de vazut cum vor reactiona americanii, asta in caz ca nu reactioneaza deja.

2 comentarii:

  1. -Daca ar reusi sa preia puterea;
    -Sa influenteze si restul statelor islamice;
    -Sa aibe relatii diplomatice de cooperare cu restul statelor islamice;
    -Sa obtina o pozitie de putere;
    -Sa obtina o imagine pozitiva pe plan national si international

    Probabil vom putea discuta peste cativa ani de o forma de organizare statala ca sa se prezinte ca si un concurent al democratiei.

    In momentul acesta avem China ca si alternativa, dar este singura si cu un regim ce in orice carte de stiinte politice din vest este denigrata dpdv al regimului politic si prezentat ca un model de regim politic care deja a esuat.

    Tarile islamice pot prezenta (mai multe) modele care in cazul in care ar functiona cred ca ar reprezenta un concurent mult mai puternic.
    Problema ar fi insa in a exporta modelul in tarile non-islamice.

    Personal, mi-ar placea ca un model statal al tarilor islamice sa functioneze, macar sa dea jos democratia de pe piedestalul de regim/religie unica in organizarea statala.

    La nivel academic ar aduce cel putin o diversitate in gandirea teoretica (desi ar exista, in momentul acesta cei ce vad democratia ca regim prost sunt marginalizati).

    Etc, etc mai e mult de scris ....

    RăspundețiȘtergere
  2. Protestele sunt directionate impotriva lui Mubarak, deci manevrele gen schimb guvernul nu vor functiona, puterea se va schimba, asta in caz ca armata isi mentine afirmatiile si nu intervine asupra populatiei.

    Influenta a plecat din Tunisia si se propaga rapid si in alte tari, dar nu cu aceeasi intensitate ca in cazul Tunisiei si Egiptului, vezi Algeria, Yemen, Iordania, se pare ca si Siria are un inceput timid.

    Nu sunt de acord cu exportarea unui model de organizare statala. Faciliteaza implicarea straina. Bleah.

    RăspundețiȘtergere

baga comment