blogspot visitor counter

luni, 16 februarie 2009

Negru Vodă

Ce mult îmi place să ascult Balada lui Negru Vodă, mai ales acum după o scurtă incursiune în cartea lui Neagu Djuvara „Thocomerius - Negru Vodă. Un voievod cuman la începuturile Ţării Româneşti”.
După cum se ştie cumanii au fost o populaţie migratoare iar unele elemente au ajuns şi pe meleagurile noastre. Din câte am citit, cumanii au dominat zona timp de aprox. 150 de ani. Destul pentru ca 2 generaţii de cumani să se contopească cu fauna de sex feminin autohtonă. Acestea fiind zise, să mergem mai departe. Iată-l pe Thocomer, tradus de unii istorici de curte ca Tihomir, deci de origine slavonă. Totally wrong! Thocomer este nume de origine cumană, adicătelea de origine turcică, traducându-se ca "fier călit". Thocomer era de altfel tatăl lui Basaraba devenit ulterior Basarab I. So, Thocomer = Negru Vodă = primul care înfăptuieşte unirea Ţării Româneşti. Aşadar dragii mei, uite că istoria ne arată că tot un turc vă face ţară. Muhahahahahahah!!!!

26 de comentarii:

  1. Eu cand va ziceam ca poporul roman nu a existat in perioada medievala, nici la 1848, nici la 1918, ci formarea sa a inceput dupa 1958 si isi desavarseste formarea la finalul anilor 1980 ... imi spuneati ca sunt nebun.

    RăspundețiȘtergere
  2. se pare ca nu prea mai sunt ramasite dacice dupa atatea valuri de popoare migratoare care s-au intrepatruns cu populatia autohtona si asa amestecata destul. tot neagu djuvara pomeneste ca in nordul romaniei poti intalni oameni cu trasaturi arabe reminiscente ale legiunii romane Syrica.

    RăspundețiȘtergere
  3. unu va multumesc ca mi-ati adus aminte ca vreau sa imi iau neagu djuvara si eu . in nemernicia mea ca un caine turbat uitasem
    doi: cand dreacu merem la padurea de sculpturi (asta ca sa trag si pe turta mea un pic )
    si trei : cine a zis prietene ca esti nebun ?am spus dintotdeauna ca despre poporul roman se poate vorbi dupa jumatatea secolului xx. despre statul Romania e cu totul alta discutie
    asa cred eu

    RăspundețiȘtergere
  4. -Statul modern roman se formeaza la 1918.
    -Natiunea romana se formeaza la finalul anilor 80.

    RăspundețiȘtergere
  5. i-auzi dom'le.... Stefan cel Mare ar fi avut ceva de comentat.
    pt the mad hatter - noi am fost la padurea de sculpturi :D si am strigat in gura mare.

    RăspundețiȘtergere
  6. 1) Stefan = Stephan = ungur = neam turcic
    2) ce ati strigat?

    RăspundețiȘtergere
  7. 1.nu inteleg comment-ul tau the anti . eu doar am intarit spusele tale
    2.sa va fie de bine ca ati mers . asa cum am mai spus eu in nemernicia mea ca un caine turbat nu mi-am miscat curul degustator de arta plastica sa ma duc sa ma delectez
    gasesc "pastila " cu stefan cel mare (da, fara majuscule )irelevanta in ce priveste poporul roman .
    3.ma al dreacu turc ! cum trage el pe turta lui . ma eu stiu ca voi aveati drumuri si bai si erati mai civilizati de o mie de ori cand noi mancam carnea direct de pe urs da sa nu exageram. te cred ca fanel babanu' avea sange turcesc sau otoman daca vrei forma asta vb dar nu or fi toate lucrurile de la voi .maine poimaine ai sa zici ca si sarmaua e de la voi !!!.....(gluma )

    RăspundețiȘtergere
  8. am gustat o dolma numai ce

    RăspundețiȘtergere
  9. si eu raducule ... doar am vrut sa intaresc cele spuse - nu inteleg de ce dar imi face placere sa le tot repet.

    Cat despre Fane Bananu ... ceea ce numim istoria romaniei/romanilor nu este decat o parte din istoria polonezilor, turcilor, ungurilor, rusilor si incercarile lor de a stapani zona. Mai mult decat atat aceasta zona nu era greu de stapanit pt ca ”romanii erau viteji” ci pentru ca cei mai sus mentionati se bateau intre ei pe teritoriile in cauza.

    RăspundețiȘtergere
  10. bine ma ,care se bateau intre ei ca cele mai de "succes armate de pe teritoriul asta erau in mare parte formate din lefegii de pe alte meleaguri si nicidecum de palmasi razesi sau mai sriu eu cum se numeau .daca imi zice cineva un domnitor al tarilor rom,ane care sa isi fi format un corp de militari profesionisti din locuitorii permanenti ai tarilor romane acum ma duc sa il dezgrog si il mananc

    RăspundețiȘtergere
  11. Mihai Viteazu si fratii Buzesti
    mUhahahahah

    RăspundețiȘtergere
  12. Dupa mecla Mihai Viteazu pare a fi tigan

    RăspundețiȘtergere
  13. Va dati seama cat de tare ma abtin, nu?
    Nu de alta da sa nu va servesc o lectie de istorie la sange cu tot cu arborele genealogic al variatilor domnitori :P
    Si apoi turcule, nu uita ca inaintea turcilor a existat imperiul bizantin, iar voevodatele romanesti erau deja create ;) pecand voi nu aveati nici pamant nici tara :P

    RăspundețiȘtergere
  14. eu vorbeam de popoarele turcice draga ghiaurule, nicidecum de poporul otoman

    RăspundețiȘtergere
  15. btw... citisem de Mihai viteazul da ar fi avut radacini aromane si grecesti.

    pt Talamcu ... Voevodate da au existat, foreme de organizare - da au existat. Dar ROMANESTI nicodata.

    RăspundețiȘtergere
  16. si inca ceva.. mihai viteazul nu a avut armate din locuitori permanenti ai acestor tinuturi, doar cateva corpuri relativ neinsemnate din armata.

    de fratii buzesti - ai grija ca incurci o ceata de oameni cu o armata.

    RăspundețiȘtergere
  17. pai numai asa putem vorbi de armate romanesti, cete de tarani

    RăspundețiȘtergere
  18. cum ziceam - ceata e un lucru - poate fi o adunatura de indivizi care jefuesc un sat sau lupta ca mercenari, dar nu organizati ca si institutie a statului. Astfel o simpla ceata difera mnult de o armata. Armata e sub directia directa a domnului. Armata reprezinta forma de organizare statala, o grupare de mercenari se reprezinta pe ei.

    Apoi erau romani respectivii, sau populatie nativa cu o identitate locala?

    RăspundețiȘtergere
  19. populatie nativa cu identitate locala deoarece ruman, roman vine de la taran dependent, serb, iobag

    RăspundețiȘtergere
  20. a fost buna gluma cu mihai viteazu care saracu numai roman nu era si care numai din romani nu a avut grosul armatei
    baaaa ia sa lasati caterinca despre neamul si poporul meu care a luptat glorios cu propriile lui forte si armate si a invins de nenumarate ori armatele cotropitoare de turci
    chiar si pe romani i-a invins si pe poloni si pe toti . baiiii si sa nu mai ziceti de ei ca erau niste barbari pusi pe ciordit care nu se tineau de pamantul lor si nu se asociau decat atunci cand le tzatzaia curu ca veneau turcii sau tatarii sau hunii sau alti cotropitori da!!!
    si sa nu il mai luati voi la perpulis pe STEFAN CEL MARE SI SFANT .ca nu e adevarat ca se ducea pana in apropierea kievului cu armate de mercenari straini si autohtoni sa mai dea cu cioarda ca nu mai erau bani de una alta .l-ati scos voi pe cantemir cu descriptio pula mea sa umple capu de prostii la oameni .huooooooo bai blasfemitorilor

    RăspundețiȘtergere
  21. Pai sa incepem asa: Mihai Viteazul aka Mihai BASARAB, sa fi avut el niscaiva rude grecesti din neamul cantacuzinilor prin muma-sa se prea poate, numa ca Tacsu - Patrascu Voda ii din neamul basarabilor. Asta-i una. Doi armatele sale erau cam vo trei una Pe plata dintre sasi, a doua din sarbi inchinati lui si condusi de Baba Novac(voiau sarbii astia sa dea in gura la turci cat mai cu folos), Numa ca a treia - rosiorii sa fi fost ca la 40.000 erau dintre valahi - oastea tarii ;)
    Un singur lucru mai zic:
    Asculta straine, asculta vecine, asculata-ma bine....
    Am ramas aici vazand cum 7 imperii care au reusit sau nu sa ne cotropeasca s-au spulberat
    asa ca putem spune cu mandrie pt toti restu incepand de la persi si terminand cu rusii - VAE VICTIS

    RăspundețiȘtergere
  22. PS:
    Dincolo de prezumtiva origine cumană a numelui, sursele contemporane îl identifică pe Basarab I exclusiv ca vlah. Carol I al Ungariei vorbeşte de "Bazarab infidelis Olacus noster" ("Bazarab, vlachul nostru necredincios"). Faptul nu este inedit, împăraţii Asăneşti au fost numiţi vlahi, deşi în cazul lor se poate presupune măcar o descendenţă parţial cumană.

    Lingvistul Sorin Păligă susţine că posibila origine tracă a numelui nu trebuie exclusă, sugerând o posibilă legătură cu Bassárai - haina de ceremonie a preoteselor lui Bacchus şi subliniind că rădăcina Bas se regăseşte în antroponime trace ca Bassaros, Bassos, Bassus

    RăspundețiȘtergere
  23. ce VAE VICTIS ma romanizatu lu peste

    RăspundețiȘtergere
  24. Bassarai Basarab????? Hellooooooo!!!! Basaraba Basarabă Basarab pe ceas zic

    RăspundețiȘtergere
  25. Of istoria asta si vointa celui care o interpreteaza.

    - privitor la termenul de Vlah - nu este folosit exclusiv pentru romanii de azi, e un termen general pentru populatiile vorbitoare de limba latina din zona balcanilor.

    - nu au reusit sa cucereasca 7 imperii teritoriile acestea nu pt ca populatiile native erau super eroi care in numar de cateva mii bateau cu mainle goale milioane de soldati experimentati si bine echipati. Nu de alta dar Bruce Willis inca nu se nascuse. Ca sa intelegi de ce acele imperii nu au cucerit (la propriu zona) trebuie sa iei in calcul mai multe lucruri.

    RăspundețiȘtergere
  26. Haideţi să vedem cine este acest lingvist pe care Talmacu îl summonează în ajutor. Sorin Păligă. Reţinut de poliţie în 2002 pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă calificată, asociere în vederea comiterii de infracţiuni, complicitate la furt, fals intelectual prin omisiune şi evaziune fiscală. Şi evident autorul unor cărţi cum ar fi Mitologia tracilor, Mitologia slavilor , Lexicon Proto-Borealicum et alia lexica etymologica minora, Influenţe romane şi preromane în limbile slave de sud, Etymological Dictionary of the Indigenous (Thracian) Elements in Romanian. Mai mult dumnealui este lector dr. la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine. CUm atlfel este şi fost primar al sectorului 3 Bucureşti. Liberal. Avizat ca ambasador al României la Praga.

    RăspundețiȘtergere

baga comment