blogspot visitor counter

joi, 2 aprilie 2009

"QUID PRO QUO, CLARICE" sau cat de mari au turcii caisele

Din cate stim cu totii, sau nu, armenii vor ca asa-zisul genocid armean sa fie recunoscut pe plan modial, in special de catre Statele Unite ale Americii. De ce asa-zisul? Pentru ca nu se poate dovedi obiectiv existenta unui asemenea genocid. E o chestie subiectiva. Sau e o moda. Sa recunosti crime comise impotriva unui popor. Sau e o slabiciune sa cazi prada victimizarii (vezi cazul evreilor, a caror victimizare continua si in prezent). Sa acuzi este intotdeauna cel mai usor.
Sunt doua variante. Varianta armenilor si varianta turcilor. Care este varianta corecta?
Mica istorie
Varianta armenilor. Anii 1895-1897. Imperiul Otoman incurajeaza populatia kurda la senmtimente de ura impotriva armenilor. Aceasta si taxele mari impuse de catre Imperiul Otoman fac ca populatia armeana de pe teritoriul Imperiului sa se revolte. Revolta ce duce la uciderea unui numar impresionant de armeni. 1915. Peste 2.000.000 de armeni ucisi de catre armata otomana.

Varianta turcilor. Anii 1894-1987. Rusii incep sa incurajeze populatia armeana de pe teritoriul Imperiului la revolte pentru independenta, cu scopul de a anexa cateva teritorii din componenta Imperiului. Otomanii opresc revoltele. 1915. Rusia si Franta inarmeaza si ajuta populatia armeana. Apar revolte ale armenilor si incursiuni pe teritoriul Imperiului din partea armenilor inrolati in armata rusa. Otomanii opresc revoltele.

Ma abtin de la alte comentarii pentru a mentine obiectivitatea.

Dar sa revenim la titlu: "QUID PRO QUO, CLARICE" sau cat de mari au turcii caisele.
29 de congresmani ai Statelor Unite ale Americii cer presedintelui Barrack Obama sa sprijine aderarea Turciei la UE. Franta este una din tarile care se opune aderarii, dar Franta nu are baza militara oe teritoriul Turciei. Iata un argument foarte solid pentru care americanii ar trebui sa sustina aderarea si deci sa nu recunoasca genocidul armean. Intr-o declaratie recenta a presedintelui turc Recep Tayip Erdogan, acesta sustinea ca in cazul in care Statele Unite recunosc asa-zisul genocid armean, Turcia nu va mai permite functionarea bazei americane de la Incirlik. Aceasta declaratie pune Statele Unite intr-o pozitie foarte dificila deoarece baza americana care functioneaza inca din 1954, situata langa granita Turciei cu Irakul, asigura 70% din materialul logistic necesar operatiunilor din Irak. Iar in cazul retragerii trupelor din Irak, aceasta se va face tot prin baza de la Incirlik.

Vad Turcia ca pe Hannibal Lecter iar Statele Unite ca pe mielusica hipnotizata Clarice din Tacerea Mieilor.
"Quid pro quo, Clarice"

13 comentarii:

  1. Nu am sa discut aici daca ”a fost sau nu genocid al turcilor impotriva armenilor” ...

    Nu ma intereseaza ca turcia sa recunoasca fortat un genocid (indiferent daca a fost sau nu).

    Ma intereseaza in schimb ca la nivel cultural POPULATIA TURCA sa inteleaga si sa isi asume faptul ca (indiferent de ce s-a intamplat) foarte multi armeni au murit in perioada 1915-1916 - iar acest lucru nu poate fi negat si nici nu se pot distanta de acest lucru.

    Iar daca tot suntem la capitolul ”Americanii si genocidul” ... mi-as dori tare mult sa aud parerea americanilor despre ce au facut cu populatia bastinasa din america de azi. Nu de alta dar la nivel academic ceea ce americanii au facut cu amer-indienii reprezinta baza definirii si teoriei genocidului.

    RăspundețiȘtergere
  2. cand spui foarte multi armeni au murit in 1915-1916 vreau si dovezile omule

    RăspundețiȘtergere
  3. Ilhan usor ca poate iti plesneste o vena :D

    Nu poti sa sa ceri dovezi iar tu sa stai si sa negi absolut tot. Nu am cum sa iti aduc acum certificatele de deces/cadavrele celor morti. Oricum chiar si statul turc recunoaste o parte din cifre. Sincer nu imi aduc acum aminte exact numarul ...ceva in jurul a 300.000 in perioada 1915-1916 si peste 1 milion in 1896.

    Repet pe mine ma indigneaza ideea de a forta un stat sa recunoasca un genocid, indiferent daca a fost sau nu. Insa sunt lucruri care trebuie intelese si acceptate la nivelul ”constiintei societatii”.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sa nu-ti plesnesc eu peste ochi o vena din aia care se intareste.
    Evident, ideal stelian, ideal sa fie acceptate.
    Uite ca nu este ideal ci este chiar real. si de ce sa intelegi si sa accepti niste idei gresite? cum ar fi acest genocid

    Dar ideea de a forta un stat sa nu recunoasca un genocid, indiferent daca a fost sau nu cum ti se pare?

    RăspundețiȘtergere
  5. domnilor observ ca devine o lupta stransa intre etniile conlocuitoare aici asa ca nu o sa ma bag decat dupa ce veti fi terminat
    f bun articolul da vad ca de cand a facut aromnaul muschii mari are si pofta de viata si de scris si parca s-ar da la noi

    RăspundețiȘtergere
  6. Dupa cum spuneam ... ma indigneaza ideea de a forta un stat sa recunosca genocidul, indiferent daca a fost sau nu.

    Nu cred ca o decizie politica este cea care are capacitatea de a delimita ceea ce este adevarat de ceea ce nu este.

    Pentru Anonim:
    ”Tora a ti plâscânescu cu tufechea” (nu este injuratura)
    - asta e genocidul meu impotriva a ceea ce aici este demunit etnia dominanta.

    RăspundețiȘtergere
  7. se poate o traducere te rog TheAnti?

    RăspundețiȘtergere
  8. Da. In armâneaști la pusca se spune ”tufeche”.

    Nu pot sa o traduc altfel etnia majoritara ar sti planurile mele de genocid :))

    RăspundețiȘtergere
  9. sa vina oare tufeche de la cuvantul turcesc tufek=pusca? hmmm

    RăspundețiȘtergere
  10. De ce nu.
    Din cate am studiat eu si din cele auzite din batrani aromana are o baza gramaticala din limba latina si (in special) influente in vocabular din turca si greaca.
    Contrar a ceea ce sustin unii (talmaci ... shhh) nu prea are legaturi cu limba romana.

    RăspundețiȘtergere
  11. din umilele mele lecturari am aflat de existenta iurucilor pe acest pamant si mai exact pe teritoriul anatoliei. acestia au fost inghititi ulterior de valurile migratoare si in final de otomani, azi existand doar cateva comunitati mici. Se pare ca la origine sunt traci venind din zona Macedoniei, Bulgariei si Bosnia-Hertegovina. Ulterior s-au contopit cu aromanii grecizati si mai tarziu cu meglenoromanii.

    RăspundețiȘtergere
  12. inseamna pusca si cureaua lata ce muschiulos s-a facut stelian de-odata :P

    RăspundețiȘtergere

baga comment