blogspot visitor counter

miercuri, 10 decembrie 2008

298/2008-You are in court without a case

De cateva zile ma aflu intr-un blocaj. De cateva zile tot citesc legea 298/2008 (privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice detinate publicului sau de retele publice de comunicatii) si nu inteleg nimic.
1) Conform art 1 alin (1), legea isi are rostul pentru ca datele stocate sa fie puse la dispozitia autoritatilor competente ”in scopul utilizarii in cadrul activitatilor de cercetare, de descoperire si de urmarire a infractiunilor grave”. La art. 2 lit f) sunt descrise aceste infractiuni grave – legea 39/2003, Legea 535/2004, Legea 15/1968 – in alte cuvinte conform legilor mentionate e vorba de omor, sclavie, flasificare de monede, proxenetism, trafic de droguri si altele (nu are rost sa le mentionez pe toate). Pe de alta parte insa conform legii 298/2008 ”furnizirii de servicii si retele publice de comunicatii electornice” trebuie sa asigure permanent existenta unei baze de date pentru orice utilizator, datele respective urmand a fi folosite in cercetari (a se vedea in general Capitolul 2 – Retinerea datelor din legea 298/2008). In alte cuvinte, o firma de telefonie mobila imi inregistreaza datele apelurilor mele – chiar daca eu NU SUNT URMARIT PENAL – si le pune apoi, in cazul in care sunt cerute, la dispozitia SRI, SIE …
Sa inteleg in cazul acesta ca noi … noi, toti cetatenii Romaniei, suntem considerati din oficiu vinovati si in consecinta pusi sub urmarire? Cum ramane atunci cu prezumtia de nevinovatie? Cum ramane cu dreptul la intimitate?
2) Mai mult decat atat … nu inteleg rostul prevederilor legii in cauza. Sa dau un exemplu:
Firmele de telefonie mobila trebuie sa salveze in cazul fiecarei convorbiri urmatoarele:
- Numele, adresa si numarul celui care suna;
- Numele, adresa si numarul celui apelat;
- Informatia despre serviciul de telefonie folosit;
- Data si ora initierii si incheierii convorbirii;
- Locul de unde a fost initiat apelul.
Sunt nevoit in momentul acesta sa mentionez urmatorul lucru: conform art. 1 alin 3) din aceeasi lege ”nu se aplica in ceea ce priveste continutul comunicarii”.
La prima vedere pare ok … macar nu ne asculta telefonul (la propriu) ci ”doar” inregistreaza date despre existenta lor. Dar in cazul acesta ce rost are inregistrarea acestor date? La ce ii foloseste unui procuror, in incercarea sa de a demonstra ca X a traficat 1 tona de heroina, faptul ca de pe telefonul lui X a fost apelata persoana Y? Nu inseamna nimic!!! Acuzatul X poate sa vorbeasca de unde vrea, cu cine vrea, iar cel cu care vorbeste poate ca nu stie absolut nimic despre actiunile ilegale ale lui X. Sa vorbesti la telefon cu cineva nu inseamna ca faci trafic de droguri, nu inseamna ca cel pe care l-ai sunat stie ce faci tu. Mai mult decat atat, nici localizarea apelului nu isi are rostul. Daca acelasi X suna, sa zicem, din Buzau nu inseamna nimic, nici macar ca respectivul X a fost in Buzau. Telefonul sau il poate folosi virtual oricine si numai faptul ca de pe telefonul sau a fost apelat cineva din o anumita locatie, NU INSEAMNA NIMIC!!!
De ce ar fi votata in cazul acesta o lege care nu serveste nimanui si la nimic? Nici cetatenilor tarii, nici organelor de urmarire penala? De ce a fost votata atunci? Sa se obtina de pe urma ei ce anume?
3) Art. 28 din Constitutia Romaniei – Secretul Corespondentei – ” Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poştale, al convorbirilor telefonice şi al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”. Mi se poate spune ca legea in cauza nu incalca acest articol, daca este interpretat in sensul art. 1 alin 3) din legea 298/2008. In sensul ca scrisorile, telegramele, convorbirrile telefonice … nu sunt citite. Dar imi permit eu sa intreb, nu se incalca acest secret doar prin faptul ca nu mai este cu nimic secret ca trimit un mail, o scrisoare, un sms unui prieten? Si nu ma aflu sub urmarire penala, ci conform legii 298/2008, doar pentru ca exist?
In cateva cuvinte doar aceasta lege face obligatorie urmarirea/monitorizarea oricarui utilizator de telefonie/internet, chiar daca acesta nu este pus sub urmarire penala, ci doar pentru ca exista! Mai mult decat atat, datele obtinute sunt total irelevante din punct de vedere logic intr-un proces, deoarece cum am spus mai sus ele nu pot folosi la nimic, simplul fapt ca ai sunat pe cineva la o anumita ora, din un anume loc nu insemna decat ca ai sunat pe cineva la o anumita ora din un anume loc si nu poate servi in nici un fel ca dovada ca ai savarsit infractiuni grave conform legii 39/2003, Legii 535/2004 sau Legii 15/1968.

Un exemplu de final – daca in momentul acesta data de 09 decembire 2008, ora 14,00, din Bucuresti de pe telefonul meu este apelat Usama bin Ladin (sa spunem) nu inseamna ca eu am vorbit cu el, nu inseamna ca eu am fost in Bucuresti la data si ora respectiva, nu inseamna ca sunt terorist, ci doar ca de pe telefonul meu a fost apelat telefonul domnului Usama bin Ladin in data de 09 decembire 2008, ora 14,00, din Bucuresti. Si doar atat.

4 comentarii:

  1. tocmai de aceea,draga petarda baieti nu se rezuma doar la tehnicalitatile, cine pe cine suna, de unde, etc... si iti inregistreaza tot. se iregistrau si inainte fii sigur, da acu au facut bajeti treaba legala sa nu se mai incurce de un procuror cand vor sa salte pe cine nu le place;)...suntem inapoi in comunism da macar aia te puneau la munca si iti dadeau casa, ca sa nu te tii de intrigi. dar nu-i asa, omul e un intrigant :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca sunteti impotriva acestei legi care incalca contitutia si dreptul la viata privata va rog sa semnati petitia deschisa aici: http://www.petitieonline.ro/petitie/semneaza/protest_pentru_libertate_-p10732043.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Semnati petitia impotriva acestei mizerii securiste!

    RăspundețiȘtergere
  4. cred ca este un pic diferit...timp de 6 luni se inregistreaza doar apelurile. Continutul convorbirilor se inregistreaza doar in cazul in care intri in atentia organelor abilitate, prin decizia unui procuror...or something

    RăspundețiȘtergere

baga comment