blogspot visitor counter

luni, 12 aprilie 2010

Aseară...

Aseară am fost în noul The Jack. Mi-a plăcut, mai mult decât îmi plăcea locaţia anterioară. În fine, fără prea mare importanţă. Discutând, s-a ajuns inevitabil la imperiul otoman. Şi totul a plecat de la o discuţie despre tradiţii şi porturi populare. Ca să vă faceţi o imagine de ansamblu, la masă eram un turc (eu), un aromân (Stelian) şi doi haholi, adică ucraineni zaporojeni (Radu şi Robert). La un moment dat am zis că în cazul în care Stelian se însoară cu o aromâncă, la nunta lui mă voi duce îmbrăcat în costum de zeybek sau efe (adică un soi de haiduc turcesc, efe se numeau căpeteniile bandelor de zeybek). Şi din tradiţie în tradiţie s-a ajuns la istorie. Că uite cum era imperiul otoman şi uite ce a ajuns acum. De obicei, reacţionez în trei feluri la astfel de afronturi. Dacă te văd drept un om dispus să dialogheze, îţi expun fapte şi interpretare. Dacă te cerţi cu mine pe nişte fapte, adică lucruri acceptate universal, te desconsider şi te ameninţ că te lovesc în gură (nu am lovit pe nimeni până acum, staţi liniştiţi, sunt un om blând, un miel de om, the gentle giant). Cătălin îmi pare şi acum rău că am ţipat la tine, dar iubirea de glie nu are nimic de-a face cu faptele. Şi în ultimul rând, dacă văd că eşti mult prea egoist, tac din gură.
Ei, Robert îmi spune la un moment dat, aseară: "Cum era imperiul otoman înainte şi uita-te cum e acum". Evident, m-am încruntat. Am încercat să-i explic că Turcia, în momentul actual, este într-o poziţie destul de bună. Că nu că americanii sunt cei mai tari. Pfffffffff. Deci Robert, pentru că nu vrei să priveşti decât din punctul tău de vedere şi anume că americanii sunt cei mai mari importatori de minţi luminate (irelevant după părerea mea), voi scrie aici să rămână scris, care este poziţia Turciei în lume:
Cu o armată de 1,356,281 soldaţi, este, în prezent, a doua armată ca mărime din NATO, după Statele Unite. Armata turcă este foarte activă în multe teatre operaţionale. Pe durata invaziei americane a Irakului, armata turcă a masat aproximativ 140.ooo de trupe la graniţa cu Irakul şi a cerut guvernului permisiunea de a trece graniţa pentru a rezolva problema kurdă. Pentru a opri aceasta, au fost necesare intervenţiile preşedintelui american George W. Bush, pentru ca armata turcă să nu destabilizeze regiunea din nordul Irakului.
Proaspătă semnatară a unui acord cu Rusia privind ruta conductei de gaz South Stream. Astfel sfârşita Nabucco.
Mai nou, are un rol de moderator în conflictul israelo-palestinian. Un rol pe care până acum l-a îndeplinit cu mai mult succes decât SUA. Recent, Turcia şi Egiptul au cerut ca Israelul să înceapă reducerea capacităţilor nucleare.
Conducta care furnizează gaz Israelului, Blue Stream, trece prin Turcia. Asta e un apropo la rolul de moderator.

Un comentariu:

baga comment